«Δίκαιο και Οικονομία» Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών | Σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία»
17404
post-template-default,single,single-post,postid-17404,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_non_responsive

Σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία»

Σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία»

Το Διατμηματικό Προγράμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία »του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανακοινώνει τη τιμητική συμμετοχή του στην Υπογραφή Μνημονίου που αφορά στην ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου George Washington, Elliot School of Foreing Affairs και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η υπογραφή του μνημονίου υλοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, μεταξύ του Aν Προέδρου του George Washington University, Prof. Leo M. Chalupa, και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθ. Άγγελου Κότιου, θέτοντας τις βάσεις για ενίσχυση της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων.

«H εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής διεθνοποίησης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς. Στόχος μας είναι η διεθνής δικτύωση, η προβολή του ερευνητικού μας έργου και των επιστημονικών μας επιτευγμάτων διεθνώς, η ανταλλαγή φοιτητών και διδακτικού προσωπικού σε διεθνές επίπεδο, η προσέλκυση διακεκριμένων επιστημόνων, η συνεπίβλεψη διδακτορικών διατριβών», δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθ. κ Κότιος Άγγελος.

H Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α (US Department of State), η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον (ΙMF) και το American Hellenic InsCtute (ΑΗΙ) αποτελούν μερικούς μόνον, από τους θεσμούς που επισκέφθηκαν οι φοιτητές του Διατμηματικού Προγράμματος Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία» του Πανεπιστημίου Πειραιώς μαζί με τη Διευθύντρια του Προγράμματος Καθ. κα Βικτωρία Πέκκα Οικονόμου, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ιnternational Monetary Fund) στην Ουάσιγκτον, Dr. GerryRice, καθώς και τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Καθ. κ Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, με τους οποίους συζήτησαν για τις σύγχρονες προκλήσεις και ευκαιρίες της Ελλάδας στο νέο Παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Καθ. κ Μιχάλη Ψαλιδόπουλο εξήγησε τις τρεις βασικές λειτουργίες του Ταμείου: την παρακολούθηση, τον δανεισμό και την εκπαίδευση. Αναλυτικότερα μετέφερε πως τo ΔΝΤ επιβλέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών, δανείζει και εγκρίνει βοηθητικά προγράμματα σε χώρες μέλη όταν υπάρχουν ελλειμματικά ισοζύγια (βλ. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, ακόμα και Κύπρος) με στόχο την επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος ύπαρξης του είναι να κρατήσει την ισορροπία όταν υπάρχουν στρεβλώσεις, οι οποίες θα επέφεραν δυσμενείς επιπτώσεις και σε άλλες οικονομίες λόγω της θεωρίας του domino και εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πραγματικότητας.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ιnternational Monetary Fund) στην Ουάσιγκτον, Dr. Gerry Riceκαλωσόρισε τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά και επικρότησε την πρωτοβουλία του ΔΠΜΣ «Δίκαιο και Οικονομία» να επισκεφθεί την έδρα του ΔΝΤ και να συζητήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Ελλάδος. Ο Dr. Gerry Rice για την περίπτωση της Ελλάδος υποστήριξε πως η χώρα μας χρειάζεται μία δεύτερη ελάφρυνση χρέουςαλλά αυτό αποτελεί μία διαδικασία μακροχρόνια ακριβώς γιατί δεν εξαρτάται μόνο από την χώρα μας ή το ΔΝΤ αλλά γιατί αυτή η εν λόγω ελάφρυνση θα επηρεάσει και άλλα φόρουμ-πολιτικές-χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-οίκους. Η επικείμενη ελάφρυνση, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, σχετίζεται και με την Ε.Ε και περαιτέρω με την ΕΚΤ και τον διοικητή της, MarioDraghi.

Παράλληλα, οι φοιτητές και φοιτήτριες ενημερώθηκαν για ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε θεσμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (WorldBank) και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των φιλόδοξων προσπαθειών της Διευθύντριας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία» Καθ. κα Βικτώρια Πέκκα Οικονόμου για διεθνή προβολή και ακαδημαϊκή δικτύωση. «Παρόμοιες δράσεις ενδυναμώνουν το κύρος μας στη διεθνή ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα. Στοχεύουμε σε διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών μας και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία» αλλά και του Πανεπιστημίου Πειραιώς γενικότερα» δήλωσε η Διευθύντρια του Προγράμματος Καθ. κα Βικτωρία Πέκκα Οικονόμου.

Ως μοναδική εμπειρία χαρακτήρισαν οι φοιτητές και φοιτήτριες τη συμμετοχή τους στην εν λόγω εκπαιδευτική δράση, από την οποία όπως ανέφεραν, αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις, διεύρυναν το δίκτυο των επαφών τους και προετοίμασαν το έδαφος για διεθνείς ακαδημαϊκές και επαγγελματικές συνεργασίες.

Στη νεπιτυχή οργάνωση, υλοποίηση και ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ουάσινγκτον συνέβαλαν, ο Καθ. κ Τζιαμπίρης Αριστοτέλης, Προέδρος του Τμήματος «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Καθ. κ Πλατιάς Αθανάσιος, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Καθ. κα Πέκκα Οικονόμου Βικτωρία, Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο και Οικονομία» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

 

Πηγή: Το Βήμα